Door veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap, stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Het tandvlees kan daardoor roder worden en opgezwollen raken, ook bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Dit komt door een overgevoelige reactie op de plaquebacteriën en wordt ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd. Deze reactie kan met name tussen de tweede en achtste maand van de zwangerschap optreden.
Zwangere vrouwen met parodontitis (een tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot betrokken is) hebben een grotere kans op vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan vrouwen zonder parodontitis.
Wanneer er een zwangerschapswens is, is het belangrijk om een reeds aanwezige tandvleesontsteking vóór de zwangerschap te laten behandelen door een mondhygiënist. Hiermee kan erger worden voorkomen.
Mocht er parodontitis ontstaan tijdens de zwangerschap, dan is het belangrijk om dit voor de 28e week te laten behandelen. Hoe eerder behandelen, hoe beter. Maar ook na de 28e week is het mogelijk om parodontitis te laten behandelen en is nog altijd beter dan niet behandelen en af te wachten tot na de bevalling. De kans op een vroeggeboorte of laag geboortegewicht wordt daardoor aanzienlijk kleiner.