Preventieve zorg

Plan uw afspraak

Als u uw tanden, kiezen en tandvlees regelmatig professioneel laat reinigen is de kans dat u een gezond en goed gebit behoudt groot. U voorkomt gaatjes, tanden en kiezen worden niet gevoelig. Tandvlees trekt zich niet terug en behoudt haar mooie, roze kleur. Kinderen die van jongs af aan een mondhygiëniste / tandarts bezoeken, kunnen hun levenslang tanden en kiezen behouden.

Poetsen, om uw mond gezond te houden, kun je leren. Onze mondhygiënisten kunnen u adviseren en u laten zien hoe u het beste de ruimte tussen tanden en kiezen en uw mond kunt reinigen. Zij geven adviezen over tanden poetsen met een elektrische tandenborstel, tongreiniger, het gebruik van ragers, flossdraad en/of mondspoelmiddel.

Tandplak en tandsteen zijn de veroorzakers van ontstoken en bloedend tandvlees. Tandsteen kunt u niet zelf verwijderen. Een door de mondhygiënist uitgevoerde professionele gebitsreiniging bestaat uit het verwijderen van aanslag, tandplak en tandsteen zowel boven als onder het tandvlees, inclusief het polijsten van uw gebit. Door de combinatie van een, door u uitgevoerde, goede mondhygiëne en een professionele gebitsreiniging verdwijnt een ontsteking.

Als het tandvlees zich terugtrekt, komen de hals en de wortel van de tand bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor kan de tand of kies erg gevoelig worden voor invloeden van warm en koud. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel. Op de juiste manier poetsen en een goed voedingspatroon zijn erg belangrijk om de gevoeligheid aan te pakken. De tandhalzen kunnen behandeld worden met een beschermende lak.

Fluoride maakt tanden en kiezen sterker en beter bestand tegen gaatjes. Bij een fluoridebehandeling wordt met een penseeltje de fluoride snel aangebracht. Deze behandeling doet geen pijn. Door (kinder)gebitten te sealen, verkleint u de kans op gaatjes. De plaatsen die het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk de groeven en putjes, worden bij het sealen afgedicht.

Beide behandelingen zijn voor jongeren tot achttien jaar kosteloos.